Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το φαράγγι της Μπολοβίναινας

Το φαράγγι της Μπολοβίναινας ή αλλιώς το φαράγγι του Αράπη, είναι ένα μικρό, πανέμορφο φαράγγι, κρυμμένο καλά στα πυκνά δάση της βόρειας Εύβοιας. Το μήκους του είναι περίπου 1.400 μέτρα και το διασχίζει ο ποταμός Νηλέας. Πήρε αυτό το όνομα από έναν θρύλο από την εποχή της τουρκοκρατίας όταν σε μια σπηλιά στο φαράγγι είχαν κρυφτεί πολλοί χωρικοί. Μια κοπέλα, η Μπολοβίναινα, βγήκε από τη σπηλιά, την είδαν οι Τούρκοι και για να μην την πιάσουν πήδηξε στο γκρεμό και σκοτώθηκε.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της Μπολοβίναινας κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

Το φαράγγι βρίσκετε λίγο βορειότερα του χωριού Κεράμεια κοντά στην Αγία Άννα. Συνήθως η διάσχιση του γίνεται από την εντυπωσιακή είσοδο στα νότια μέχρι την γέφυρα των Αμελάντων προς τα βόρεια ενώ η καλύτερη εποχή να το διασχίσει κανείς είναι από τον Απρίλιο μέχρι και το καλοκαίρι καθώς σε πολλά σημεία θα πρέπει να βουτήξει κανείς στα νερά του για να προχωρήσει στην πορεία του. Η είσοδος του φαραγγιού είναι εντυπωσιακή καθώς στο σημείο αυτό το φαράγγι είναι πολύ στενό και το ύψος του φτάνει τα 50 μέτρα.   

Η βλάστηση είναι πυκνή και αποτελείται από σκίνα, αριές, βελανιδιές, γκορτσιές, πλατάνια ενώ λίγα μέτρα πιο ψηλά ξεκινάει ένα πυκνό πευκοδάσος. Από την είσοδο του φαραγγιού και προς τα νότια, ο ποταμός Νηλέας συνεχίζει την διαδρομή του με τις παρόχθιες περιοχές να γίνονται λιγότερο απότομες με μικρά ξέφωτα πλημμυρισμένα στα λουλούδια. Έτσι σε μια μικρή σχετικά περιοχή μπορεί κανείς να εξερευνήσει τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα, το ποτάμι, το φαράγγι, τα απλώματα γύρω από το ποτάμι και το πευκοδάσος.   

Στην γύρω περιοχή φυτρώνουν πολλές ορχιδέες, καμπανούλες, βιόλες και σπάνια λουλούδια όπως τα Fritillaria euboeica, Centaurea ebenoides, Lilium chalcedonicum, Cerastium candidissimum, Crocus sieberi atticus, Orchis purpurea, Onosma euboicum, Campanula euboica, κ.α. Τα πουλιά που συναντά κανείς είναι βραχοκιρκινέζια, γερακίνες, σφηκιάριδες, φιδαετοί, γαλαζοκότσυφες, μπούφοι, αλκυόνες, κεφαλάδες και άλλα μικροπούλια του δάσους. Στα πυκνά σημεία του πευκοδάσους ζούνε αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, δασομυωξοί, σκανζόχοιροι και πολλά είδη νυχτερίδων. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι στα νερά του ποταμού ζούνε ψάρια ενώ πιθανολογείται η παρουσία βιδρών που φαίνεται ότι επιβιώνουν ακόμα στα απομακρυσμένα ποτάμια της Εύβοιας.    


Πως θα πάτε

Το φαράγγι βρίσκετε κοντά στην Αγία Άννα στην Βόρεια Εύβοια και απέχει 60 χλμ. από τη Χαλκίδα και 160 χλμ από την Αθήνα. Φτάνοντας στην Αγία Άννα στρίβετε προς την Παλαιόβρυση και τα Κεράμεια. Περίπου 700 μέτρα μετά την Παλαιόβρυση ξεκινάει ένας χωματόδρομος στα δεξιά. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αμάξι σας και να περπατήσετε τον δρόμο μέσα από το πυκνό πευκόδασος. Μετά από 1,5 χλμ. φτάνετε σε ένα πλάτωμα πάνω από το φαράγγι. Συνεχίστε από το μονοπάτι που κατεβαίνει προς τα κάτω και σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στην κοίτη του ποταμού Νηλέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εκφράστε την γνώμη και άποψη σας, επώνυμα ή ανώνυμα,
σχολιάζοντας αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα του blog.
Τα μηνύματα και τα σχόλια σας ελέγχονται για υβριστικό,
άσεμνο και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Σχόλια με τέτοιου είδους περιεχόμενο θα διαγράφονται.