Ο λόγος για το παλιό ελαιοτριβείο που ίσως η μεγαλύτεροι σε ηλικία να το θυμούνται στην εποχή της ακμής του και το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να γίνει πόλος έλξης για τουρίστες και παραθεριστές.
Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του δυστυχώς παραμένουν στα χαλάσματα και στο έλεος τον καιρικών συνθηκών έτσι σκουριάζουν χάνοντας μέρα με την μέρα την άξια τούς.
Προσωπική μας άποψη είναι ότι θα μπορούσε ο εξοπλισμός να μεταφερθεί στο υπάρχον λαογραφικό μουσείο Αγίας Άννας ή και να ανακατασκευαστεί πλήρως και να γίνει ένα αυτόνομο μουσείο, όπως το μουσείο ελαιοτριβείο Βρανά που υπάρχει στον Παπάδο της Λέσβου το οποίο και έχουμε επισκεφτεί προσωπικά.
Μέτα από ερευνά μας γνωρίζουμε ότι το κτίριο και ο εξοπλισμός ανήκει σε ιδιώτες - κληρονόμους του ιδιοκτήτη και έτσι ίσως να είναι δύσκολη η αξιοποίηση του παρόλα αυτά ελπίζουμε να λάβει υπόψη το θέμα κάποιος υπεύθυνος και να προχωρήσει στην αξιοποίηση του
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το ελαιοτριβείο Βρανά της Λέσβου για να κάνετε σύγκριση.
Το θέμα αποτελεί προσωπική άποψη τον συντακτών του agiaannaevia.blogspot.gr και έγινε με σκοπό την αναδείξει κάποιον αναξιοποίητων ιστορικών - τουριστικών θησαυρών του χωριού μας.
Το παλιό λιοτρίβι βρίσκεται σε έναν δρόμο που κατά κάποιο τρόπο με "πονάει". Γιατί όταν έγινε χαλάσματα το λιοτρίβι αυτό, ακολούθουσαν να γίνονται χαλάσματα και κάποια σπίτια εκεί γύρω που τα συνδέω με τις καλοκαιρινές παιδικές μου αναμνήσεις. Το θέμα είναι να ερωτηθούν οι κληρονόμοι (εάν υπάρχουν). Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο κάποιων ανθρώπων και μόνο αυτοί αν έχουν την καλή θέληση μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση. Δυστυχώς η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου χάνεται απ'τις έριδες των συγγενών που προκύπτουν με τα κληρονομικά θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή