Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μπολοβίναινα η ηρωίδα της Αγίας Άννας

Σήμερα 25/03/15 με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου το agiaannaevia.blogspot.gr τιμά την ηρωίδα της Αγίας Άννας Μπολοβίναινα.


Η ιστορία μας μεταφέρει στην τουρκοκρατία και συγκεκριμένα το 1823 όπου οι Τούρκοι χτυπούσαν και βασάνιζαν τούς άνδρες και βίαζαν της γυναίκες του χωριού έτσι η ηρωίδα Μπολοβίναινα (μια όμορφη νεαρή κοπέλα) βρήκε καταφύγιο στο φαράγγι Νηλέα μαζί με συγγενής και άλλους συγχωριανούς της. Οι Τούρκοι μετά από πολύ κόπο ανακάλυψαν τούς Έλληνες που κρύβονταν σε μια σπηλιά και έτσι η Μπολοβίναινα έφυγε από τούς υπόλοιπους συγχωριανούς της με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή τον Τούρκων και να σώσει τούς νέους της Αγίας Άννας δίνοντας τούς χρόνο να απομακρυνθούν και να περάσουν στην απέναντι όχθη του ποταμού. Κυνηγημένη η ηρωίδα από τούς Τούρκους έφτασε σε ένα βράχο (ο οποίος πίρε και το όνομα της) όπου εγκλωβίστηκε. Η Μπολοβίναινα χωρίς να χάσει το θάρρος της προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή της πέφτοντας στο κενό μπροστά στα ματιά τον συγχωριανών της (φορώντας την μοναδική Αγιανιώτικη φορεσιά) πάρα να πέσει στα χεριά τον Τούρκων και να ατιμωθεί.

Η ιστορία είναι πραγματική και βασίζετε σε μαρτυρίες τον κατοίκων της Αγίας Άννας ωστόσο ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται πλήρως στα πραγματικά γεγονότα.

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος30/3/13, 6:15 μ.μ.

    Πολύ καλή ιστορία, συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε για να αναδείξετε ακόμα περισσότερα ιστορικά στοιχεία για την άγια Αννα.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφράστε την γνώμη και άποψη σας, επώνυμα ή ανώνυμα,
σχολιάζοντας αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα του blog.
Τα μηνύματα και τα σχόλια σας ελέγχονται για υβριστικό,
άσεμνο και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Σχόλια με τέτοιου είδους περιεχόμενο θα διαγράφονται.