Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Λαογραφικό μουσείο Αγίας Άννας

Μουσείο Αγίας Άννας: Ένα ταξίδι στην πλούσια λαογραφική παράδοση της Βόρειας Εύβοιας


του Γιάννη Δραπανιώτη
Μία από τις σημαντικότερες ιστορικές – λαογραφικές – πολιτιστικές οάσεις αποτελεί αναμφισβήτητα το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια, που ίδρυσε ο αείμνηστος μεγάλος Αγιαννιώτης λαογράφος Δημήτρης Σέττας.
Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου 1982 και μέχρι το 2002 στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα και το οποίο είναι δωρεά της Αγγελικής Μαλάμου το γένος Ξενοφώντα Στραφιώτη στη μνήμη της κόρης της Κρυσταλλίας Διακομοπούλου.
Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει, μέσα από τα εκθέματα του, την ιστορία της ευρύτερη περιοχής του Νηλέα από την τουρκοκρατία ως της μέρες μας.
Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται είδη οικιακής χρήσης και υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κτηνοτροφία, όπλα, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Σέττα και μία μικρή βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχουν πολλά από τα έργα του.
Εκείνο όμως που κεντρίζει το μάτι κάθε επισκέπτη είναι η μοναδική και πανέμορφη Αγιανιώτικη φορεσιά. Όλα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Άννας και των γύρω χωριών, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και αποτελούν ζωντανή απόδειξη της άοκνης προσπάθειας για τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, από τον ιδρυτή του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά και με τις ώρες ξενάγησης μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2227061581 και 2227061618.


Λίγα λόγια για το Δημήτρη Σέττα
Ο Δημήτρης Σέττας γεννήθηκε το 1911 στην Αγία Άννα. Ως δάσκαλος υπηρέτησε σε πολλά χωριά της περιοχής μας. Ως λαογράφος η προσφορά του στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Βόρειας Εύβοιας είναι ανεκτίμητη. Στην πολύχρονή έρευνά του κατάφερε να βρει και να διασώσει πλήθος τραγουδιών, θρύλων και εθίμων της περιοχής και μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο του να τα κάνει κτήμα όλων μας. Το 1974 ίδρυσε το Σύνδεσμο Ευβοέων «ο Νηλεύς» με απώτερο στόχο τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου στη γενέτειρά του. Πέθανε το 1989 σε ηλικία 78 ετών.


Φωτογραφίες από τα εκθέματα του Μουσείου

























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εκφράστε την γνώμη και άποψη σας, επώνυμα ή ανώνυμα,
σχολιάζοντας αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα του blog.
Τα μηνύματα και τα σχόλια σας ελέγχονται για υβριστικό,
άσεμνο και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Σχόλια με τέτοιου είδους περιεχόμενο θα διαγράφονται.